2019. július 17., szerda

19,5. Kombinatorika (beadandó)


1.  Hány különböző háromjegyű pozitív szám képezhető a 0, 4, 7 számjegyek felhasználásával?
2. Hány olyan négyjegyű pozitív egész szám van, amelynek minden számjegye különböző?
3. Hány olyan 3-mal osztható négyjegyű szám van, amely 4-re végződik és a számjegyei között a 3; 5; 6 számjegyek mindegyike előfordul? Válaszát indokolja!
4. Kata kódja az iskolai számítógépteremben egy négyjegyű szám. Elfelejtette a kódot, de arra biztosan emlékszik, hogy a kódja a 1; 1; 4; 4 számjegyekből áll. Mely számokkal próbálkozzon, hogy biztosan beléphessen a hálózatba?
5. Hány hatjegyű pozitív szám van a kettes számrendszerben?
6. A szóbeli érettségi vizsgán az osztály 25 tanulója közül az első csoportba hatan kerülnek.
a) Hányféleképpen lehet a 25 tanulóból véletlenszerűen kiválasztani az első csoportba tartozókat?
Először mindenki történelemből felel.
b) Hányféle sorrendben felelhet történelemből a 6 kiválasztott diák?
7. Annának kedden 5 órája van, mégpedig matematika (M), német (N), testnevelés (T), angol (A) és biológia (B). Tudjuk, hogy a matematikaórát német követi, és az utolsó óra biológia. Írja le Anna keddi órarendjének összes lehetőségét!
8. A piacon az egyik zöldségespultnál nyolcféle gyümölcs kapható. Kati ezekből négyfélét vesz, mindegyikből 1-1 kilót. Hányféle összeállításban választhat Kati? (A választ egyetlen számmal adja meg!)
9. Igaz-e az, hogy 9 elem közül hármat ugyanannyiféleképpen lehet kiválasztani, mint 9 elem közül 5-öt, ha a sorrend nem számít?
10. A 2, 3 és 5 számjegyek mindegyikének felhasználásával elkészítjük az összes, különböző számjegyekből álló háromjegyű számot. Ezek közül véletlenszerűen kiválasztunk egyet. Mennyi annak a valószínűsége, hogy az így kiválasztott szám páratlan?